Opleiding Creatieve Therapie

De opleiding Creatieve Therapie leert je te werken met het expressieve en beeldende vermogen van de mens door gebruik te maken van creatieve en kunstzinnige werkvormen. Soms heeft een cliënt geen (of juist te veel) woorden voor wat hij of zij ervaart, dan kan een expressieve oefening uitkomst bieden om op een andere en verdiepende manier naar iemands vraag of leven te kijken. Creatieve therapie biedt zo een non-verbale stem aan wat bij iemand van binnen leeft en geeft toegang tot groter bewustzijn, meer inzicht en mogelijkheden tot verandering.

 

Tijdens de ervaringsgerichte opleiding wordt aandacht besteed aan hoe je kunstzinnige en creatieve werkvormen eenvoudig en doeltreffend kunt toepassen in je eigen praktijk. Je gaat zelf aan de slag met diverse kunstzinnige en creatieve werkvormen als: tekenen, schilderen, boetseren, schrijven en fotografie. Hierbij staat niet het artistieke of esthetische aspect centraal, maar wat het werkstuk zegt in relatie tot de vraag (van de cliënt) en om stapsgewijs nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Ook wordt aandacht besteed aan hoe je verschillende kunstzinnige en creatieve oefeningen met andere (psychosynthese) werkvormen combineert zoals het gesprek, geleide meditaties, subpersonen, lichaamswerk,  muziek, etc. Tijdens de opleiding word je uitgenodigd om jouw eigenheid in het creatief/kunstzinnig werken te onderzoeken en zichtbaar te laten worden.

 

Aan het eind van deze opleiding:

 • Heb je zelf een eigen kunstzinnig en creatief proces doorlopen, zodat je vanuit je eigen ervaring een cliënt kunt begeleiden.
 • Kun je cliënten begeleiden met verschillende kunstzinnige en creatieve technieken en heb je kennis van en inzicht in de werking van beeldende technieken en hun symboliek.
 • Kun je met behulp van beeldende middelen een innerlijk ontwikkelingsproces begeleiden.
 • Weet je hoe je innerlijke processen praktisch toepasbaar kunt maken.

 

Voor wie is deze opleiding:

(Toekomstige) Begeleiders die zich willen ontwikkelen op het gebied van kunstzinnige en creatieve therapie en counseling, zoals coaches en counselors (in opleiding), trainers, supervisors, therapeuten, GZ-medewerkers, HR medewerkers/managers, (loopbaan)begeleiders, maatschappelijk werkers, pastoraal werkers, etc.

 

 

Data

Creatieve therapie I:

Op dinsdagen: 21 november, 5 en 19 december 2017 en 30 januari, 13 februari en 13 maart 2018

én in 2018:

9 juli, 10 juli, 11 juli, 12 juli, 29 september en 6 oktober 2018

 

Creatieve therapie II, najaar 2018. Data volgen.

 

Programma

De totale opleiding bestaat uit twee modulen: Creatieve therapie I en Creatieve therapie II. Na afloop van deel 1 of 2 ontvang je een certificaat. Als je beide onderdelen met goed gevolg hebt afgerond ontvang je het Psychosynthese Academie diploma ‘Creatieve therapie’.

 

Creatieve therapie I bestaat uit:

 • 6 lesdagen van 10.00 – 17.00 uur: theorie en praktijk
 • Minimaal 5 oefensessies met medestudenten in een oefengroep.
 • Thuisstudie: literatuur en eigen proces.
 • Je sluit de opleiding af met een (praktische) opdracht, welke wordt gepresenteerd tijdens de laatste lesdag.

 

Creatieve therapie II bestaat uit:

 • 6 lesdagen van 10.00 – 17.00 uur.
 • Oefenen met proefcliënten, zodat je kennis en ervaring in de praktijk kunt toetsen.
 • Thuisstudie: literatuur en eigen proces.
 • Je sluit de opleiding af met een eindwerkstuk en verslag.

 

Prijs

€ 1200 (vrij van btw) voor 6 trainingsdagen en een 1-op-1 sessie, exclusief literatuurkosten.

 

Trainer

Wendy Smit

 

Aanmelden