Historie

De Psychosynthese Academie:

Op de fundamenten van het Centrum Psychosynthese Holland en Psychosynthese Studies is in 2014 de Psychosynthese Academie ontstaan. Met behoud van de wijsheid van het oude en met een frisse kijk op de toekomst is er een integratie ontstaan van psychosynthese en psychotherapeutisch werken.

 

Of in de woorden van Assagioli:

From the Eternal

Out of the past

In the present

For the future

Psychosynthese in Nederland:

Psychosynthese is ontwikkeld door de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli (1888 – 1974). Een  tijdgenoot van Freud en Jung. Hoewel hij de ideeën van de psychoanalyse van Freud in essentie omarmde, ervoer hij deze als te beperkend en langdurig. Hij ging op zoek naar een meer omvattende visie, welke recht deed aan de veelheid van de menselijke ervaringen en drijfveren. Tijdens deze zoektocht raakte hij geïnteresseerd in de oosterse en westerse filosofische en spirituele tradities. Hierin vond hij de inspiratie welke hem zou brengen tot het model wat hij Psychosynthese noemde.

 

In 1961 wordt in Florence het eerste Psychosynthese instituut (Istituto di Psicosintesi) opgericht. Al snel vonden geïnteresseerden hun weg naar dit instituut en binnen 5 jaar ontstaan er verschillende instituten in Europa en Amerika.

Ook in Nederland raken mensen geïnspireerd door het werk en de visie van Assagioli.

Uit deze groep Nederlandse pioniers ontstond in de 70-er jaren de ‘Stichting Psychosynthese Nederland’. In deze stichting zaten ook de  mensen welke de grondleggers zijn van de huidige Psychosynthese Academie

  • Ben Bos (1934 – 2006) oprichter van Centrum Psychosynthese Holland (1986 tot heden)
  • Karina Kaldewaay oprichter van Psychosynthese Studies (1982 tot 2013)