Psychosynthese en EFT geven elkaar een prachtige versterking

Psychosynthese en EFT vullen elkaar op een mooie manier aan; de diepte van het mens- en ontwikkelmodel van Psychosynthese samen met de concrete, praktische en snel bevrijdende werking van EFT geeft bijzondere mogelijkheden.

 

 

Dualiteit en eenheid (be)staan naast elkaar, niet tegenover elkaar.

Een van de bijzondere aspecten van psychosynthese is de radicaal holistische visie. Het ziet de mens als bron van oneindige mogelijkheden en kwaliteiten in een lichaam en de persoonlijkheid juist uit tegenstellingen bestaan. Het meer en meer verbinden van deze schijnbaar tegengestelde “werelden” is waar psychosynthese mooie modellen en technieken voor heeft. Met EFT is er nu ook een techniek die deze processen van bevrijding, bewustzijn en verbinding makkelijker en sneller bereikbaar maakt.

 

(Martha Crampton, leerling van Roberto Assagioli en voormalig directeur van het Canadian Institute of Psychosynthesis, beschrijft in haar “Psychoenergetics: Toward an intergration of subtle energy work with the Psychosyntesis perspective, 2006”;

“EFT is the technique I like best in this category of energy psychology techniques”)

 

 

Onderwerpen waar EFT en Psychosynthese elkaar vooral goed aanvullen zijn o.a.:  

 

 • Werken met subpersonen,
 • Disidentificeren, aanvaarding, acceptatie.
 • Ontladen, transformatie van emoties,
 • Ideaal-model,
 • Belemmerende overtuigingen ontdekken en loslaten
 • Het openen van de innerlijke verbinding tussen het persoonlijke ik en het (Hoger) Zelf.
 • Het ontwikkelen en belichamen van gewenste kwaliteiten en gevoelens.

 

 

Wat is EFT en hoe werkt het ?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. Het is een van de krachtigste therapeutische en (zelf)coaching methoden van dit moment helemaal in combinatie met de filosofie en werkwijze van Psychosynthese.

 

EFT is een methode waarbij je met je vingertoppen op meridiaan punten (energiebanen) klopt en tegelijkertijd woorden en zinnen hardop uitspreekt. Volgens de Oosterse geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd.

 

 

 

Kloppen met EFT voor geluk?

Het kloppen op deze energiebanen zorgt ervoor dat je lichaam (geluks)hormonen aanmaakt zoals Serotonine, Endorfine en dopamine. Ook het (stresshormoon) cortisolgehalte neemt af. Met als positieve bijkomstigheid dat de emotionele lading van o.a. herinneringen, gebeurtenissen, trauma’s, gedachten, belemmerende overtuigingen, gevoelens en lichamelijke pijnen wordt geneutraliseerd. Je ervaart bevrijding op allerlei vlakken.

 

 

Waar is EFT toepasbaar?

Daar waar EFT in de begindagen vooral werd toegepast bij het verwerken van traumatische ervaringen, zijn de toepassingen nu heel breed van sport- en succes-coaching tot traumaverwerking, van het loslaten van negatieve overtuigingen tot verlichting van lichamelijke klachten, van het verwijderen van blokkades bij doelstellingen tot toegang krijgen tot verborgen spirituele vermogens.

 

 

EFT in het kort:

 • EFT is een relatief nieuwe methode om in het lichaam vastgezette spanningen en emoties blijvend los te laten.
 • Samen met andere methodes berust EFT op de oude wijsheid van de meridianen en het energiesysteem zoals al duizenden jaren gebruikt in de oosterse geneeskunsten.
 • Recente wetenschappelijke onderzoeken laten zien hoe EFT werkt in ons brein, zenuwstelsel en hormonaal systeem, hoe daardoor balans ontstaat en oude patronen transformeren.
 • In de praktijk is EFT een schijnbaar eenvoudige techniek met een vaak verrassend snelle werking en groot resultaat.
 • De basis van EFT is relatief snel (in een paar uur) te leren, ook voor cliënten die daardoor een krachtig zelfhulp instrument hebben.
 • In handen van een kundige coach/therapeut is EFT een techniek met haast onbegrensde mogelijkheden.

 

 

Wat psychosynthese en EFT mij gebracht hebben

Waar psychosynthese mij vele waardevolle inzichten heeft gebracht over mezelf, zo heeft EFT mij geholpen oude angsten, belemmerende overtuigingen en onzekerheden echt los te laten. Angsten zoals mijn grote angst voor groepen, hoogtevrees, angst om te spreken in het openbaar. Mijn grootste dankbaarheid over EFT voel ik wel met betrekking tot mijn “genezing” van de ziekte van Lyme. Dit laatste is in belangrijke mate toe te schrijven aan een nieuwe manier van EFT toepassen die ik al zoekende heb ontwikkeld. De resultaten van de combinatie van EFT en de diepe inzichten van psychosynthese blijven me dagelijks verwonderen.

 

 

Maurice van der Weele

Wat mij steeds weer inspireert is dat er zo veel meer in ieder van ons aanwezig is aan potentie, aan mogelijkheden, misschien wel meer dan we ooit kunnen of durven dromen. Meehelpen deze mogelijkheden te ontdekken en verder vrij te maken is mijn passie.

 

In dit werk komen een aantal van mijn inspiratiebronnen op een prachtige manier bij elkaar:

 • Oude spirituele wijsheid: waaronder Boeddhisme, Yoga, meditatie, mystiek.
 • Moderne psychologische technieken: zoals EFT, EMDR, NLP, MR, Heartmath, Logosynthese, etc.
 • Nieuwe en oude wetenschappelijke inzichten.
 • Het holistische ontwikkelingsmodel en de technieken van Psychosynthese.

 

 

Opleiding EFT Expert

Deze start in september alweer voor de tweede keer dit jaar. Ik kijk erg uit naar het begeleiden van de deelnemers om hun eigen potentieel en mogelijkheden te herontdekken.

 

 

Proef, ontdek of ervaar wat EFT jou kan brengen

Kies uit de onderstaande mogelijkheden om dat te doen.

 

 1. Gratis EFT dag: Vollere praktijk za 16 september
 2. 9 eenvoudige maar diepwerkende EFT worksheets