Psychosynthese, wat is dat eigenlijk?

In augustus 2015 zag ik een vacature bij de Psychosynthese Academie.

Boven de functie omschrijving stond mijn naam: een regelfunctie als officemanager:
het bestellen van de boodschappen, de studentenadministatie tot en met de financiële administratie en alles er tussen in.

Maar Psychosynthese… geen idee.

 

Gesolliciteerd en bij het eerste gesprek voelde het direct als een warm bad. Een bad voor 2 gelukkig en ik werd aangenomen. Op 1 oktober ben ik begonnen. Maar eerlijk gezegd had ik nog steeds geen idee wat Psychosynthese is en wat je ermee kan, behalve dat het goed voelde. Inmiddels 9 maanden verder en kan ik er wat meer over vertellen. Omdat het voor mij zo’n goed gevoel geeft, wil ik dit graag met je delen.

Muurhuizen

 

Psychosynthese = positief

Bij Psychosynthese wordt gekeken naar alle kwaliteiten. Waar ben je trots op, wat gaat er goed, en van daar uit werk je verder. Een persoonlijke positieve benadering.

Dat is met name waar ik zo blij van wordt bij de Academie. Het is een positieve state of mind die mij ook heeft doen groeien, zelfs zonder de opleidingen te volgen maar alleen al door het omgaan met bestuur, trainers en studenten. Door in contact te komen met een stevige basis in jezelf ontstaat inzicht, wat je beweegt en wat bij je past. Hierdoor zie je nieuwe mogelijkheden en kun je keuzes maken die bij je passen. Gaandeweg ervaar je meer emotionele en mentale vrijheid en balans in je leven. En dit voelt heerlijk. Je boort een nieuw soort energie aan die je verder brengt en waarmee je ook anderen kunt inspireren.

 

Psychosynthese = transpersoonlijk

‘Trans’ betekent ‘over’, ‘Transpersoonlijk’ is dus ‘het persoonlijke overstijgend’.

Dat wil zeggen dat er bij een transpersoonlijke benadering niet alleen gekeken wordt naar de gewone alledaagse problemen maar dat er ook aandacht is voor de zin en de betekenis van onze ervaringen. Hierdoor kunnen antwoorden worden gevonden op vragen die zowel voor je hoofd als je hart bevredigend zijn.

 

Psychosynthese = een ontwikkelingsweg

die je helpt te ontdekken wie je werkelijk bent, wat je potentieel is en hoe je hier concreet vorm aan kunt geven in je leven.

 

Psychosynthese = direct toepasbaar

Bij het werken met Psychosynthese en in de opleidingen bij de Psychosynthese Academie wordt gebruikt gemaakt van een grote variatie aan rationele, creatieve en intuïtieve werkvormen die je direct in je dagelijks leven kunt toepassen. Juist deze combinatie maakt het werken vanuit psychosynthese rijk en waardevol.

 

Dit zijn een aantal van de vele duidelijke kenmerken die mij inzicht hebben gegeven in deze positieve psychologie. Inzichten die mij blij en gelukkig maken en die mij helpen balans te vinden in het leven.

En daar zijn we toch allemaal naar op zoek?

 

Nieuwsgierig geworden naar Psychosynthese? Kom dan naar het Open Huis en ervaar zelf wat Psychosynthese voor je kan betekenen.  Graag tot dan. 

Fijne dag, Karin